Soms kan iemand vanwege een psychische aandoening of verslaving zijn eigen zaken niet meer goed regelen. Dan is het belangrijk dat diegene beschermd wordt. Dat er iemand is die namens hem kan optreden en zijn belangen kan behartigen. Het kan daarbij gaan om financiën, om zorg en welzijn, of om beide.
Die zaken kunnen geregeld worden door iemand van de familie, of door een wettelijk vertegenwoordiger. Een wettelijk vertegenwoordiger is iemand die door de rechter is benoemd, zoals een mentor, bewindvoerder of curator.
Bewindvoering
Een bewindvoerder neemt beslissingen over geldzaken als iemand dit zelf niet kan. Het doel is om het vermogen te beschermen en schulden te voorkomen. Bewind aanvragen geschiedt via de kantonrechter.
Je kunt zelf bewindvoerder van je naaste worden, maar er zijn redenen om het door een buitenstaander te laten doen. Bijvoorbeeld om ruzie over geld te voorkomen.
Als je een professioneel (commercieel) bureau inschakelt, let er dan op dat deze is aangesloten bij een branchevereniging die zorgt voor de kwaliteit.
Testamentair bewind
Met testamentaire bewindvoering wordt voorkomen dat een erfenis op een verkeerde manier wordt besteed. De instelling van testamentaire bewindvoering regel je in je testament. Dat moet via een notaris.
Mentorschap
Ook mentorschap is een vorm van bescherming. Een mentor neemt beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding als iemand dit zelf niet kan.
De kantonrechter benoemt bij voorkeur een familielid als mentor. Als er niemand beschikbaar is dan benoemt hij een buitenstaander.
Curatele
Een curator behartigt zowel persoonlijke als financiële belangen van de betrokkene. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Van de drie maatregelen gaat curatele het verst. De kantonrechter spreekt curatele alleen uit als de lichtere beschermingsmaatregelen (bewind en/of mentorschap) onvoldoende zijn.
Meer over deze onderwerpen vindt u in het informatieblad Curatele, bewind en mentorschap.